Kuvaus sijoitusprosessista

Herralan pienryhmäkotiin tullaan huostaanoton, avohuollon tukitoimena tai sijaishuollon muutoksen seurauksena suoraan omasta kodista, perhehoidosta tai toisesta lastenkodista.

Pääsääntöisesti hyvinvointialueen sosiaalityöntekijät/asiakasohjausryhmät ottavat yhteyttä pienryhmäkodin johtajaan/toimitusjohtajaan, joka yhdessä työryhmän kanssa keskustellen arvioi sitä, miten pienryhmäkodissa kyetään vastaamaan sijoitettavan lapsen tarpeisiin. Ennen sijoituksen toteuttamista kartoitetaan lapsen koulunkäyntiin liittyvät erityiskysymykset ja terveydenhuoltoon liittyvät tarpeet.

Tarvittaessa järjestetään yhteinen neuvottelu pienryhmäkodin, sijoittavan hyvinvointialueen sosiaalityöntekijän sekä koulun kanssa. Lapsi, lapsen vanhemmat/omaiset ovat mukana tässä palaverissa. Neuvottelu voidaan järjestää pienryhmäkodissa tai tilaajan tiloissa. Jos tapaaminen on muualla kuin pienryhmäkodin tiloissa, järjestetään lapselle ja vanhemmille/omaisille tutustumiskäynti Herralan pienryhmäkotiin. Päätös sijoituksesta voidaan tehdä neuvottelussa, jossa alustavasti kirjataan sijoitettavan lapsen tiedot ylös. Tavoitteena on saada mahdollisemman tarkka kuva nykytilanteesta ja määritellä hoidon tavoitteet. Neuvotteluun hankitaan mahdollisimman paljon tietoa, jonka avulla kokonaisuus olisi hahmotettavissa.

Lisäksi voidaan järjestää erikseen neuvottelu, jossa:

Sovitaan lapsen siirtymisen ajankohta ja tehdään asiakassuunnitelma (tarvittaessa hoito- ja kasvatussuunnitelma). Vanhemmille laaditaan oma asiakassuunnitelma vanhemmuuden tukemiseksi, ellei sitä pidetä ilmeisen tarpeettomana.

Siirtyminen Herralan pienryhmäkotiin voi tapahtua nopeallakin aikataululla, mutta sijoitusprosessissa eteneminen riippuu myös sijoitusprosessissa vaadittavien toimenpiteiden kestosta. Pienryhmäkoti aloittaa sijoituksen valmistelun heti sijoituspäätöksen yhteydessä (mm. lapsen huoneen valmistelu, muiden asiakkaiden huomioiminen, yhteydenotot muihin viranomaisiin ja kasvua tukeviin tahoihin).

Lapsen siirryttyä pienryhmäkotiin, aloitetaan työskentely lapsen kanssa tutustumalla omaohjaajan kanssa pienryhmäkodin käytäntöihin omavalvontasuunnitelman ja lapsen hyvää kohtelua koskevan suunnitelman pohjalta. Lapsen kanssa tutustutaan ympäristöön, kouluun ja muihin pienryhmäkodin asukkaisiin.

Pienryhmäkotiin siirtymisen jälkeen aloitetaan myös työskentely perheen kanssa. Herralan pienryhmäkodin sijoitussuunnitelmaan kuuluu lähtökohtaisesti perheiden kanssa tehtävä työskentely, joka keskittyy sijoitusprosessin käsittelyyn, lapsen perhetapaamisten suunnitteluun sekä sijoituksen tavoitteiden läpikäymiseen.

Sijoituksen alkuun kuuluu kymmenen vanhemmille/huoltajille suunnattua perheterapeutin (psykoterapeutti) vetämää perhetapaamista, ellei niitä nähdä ilmeisen tarpeettomana yhteistyössä tilaajan kanssa.

Sijoitusprosessiin kuuluu yhteydenpito lapsen aikaisempaan asuinpaikkaan ja lapsen kasvua tukeviin ihmisiin. Mahdollisimman pian sijoituspäätöksen jälkeen järjestetään lääkärintarkastus, jossa varmistetaan terveydentila ja mahdolliset lääkitykset sekä varmistetaan hoitokontaktien jatkuvuus alueen terveydenhuollon kanssa.


Kohti itsenäistä elämää

Herralan pienryhmäkodin tavoitteena on, että lapsen kasvua ja kehitystä tuetaan kohti itsenäistä ja vastuullista aikuisuutta. Valmistautuminen itsenäiseen elämään aloitetaan hyvissä ajoin yhdessä läheisten, sosiaalityöntekijän ja jälkihuollon kanssa.